Hans Abbink

De kracht van klein binnen groot in het bedrijfsleven

Slotspreker was founding father van Stichting Zelforganisatie en CEO van Almende, Hans Abbink. In zijn presentatie ging hij in op klein binnen groot in de zelforganisatie en op de praktische implicaties daarvan.

Hij liet filmpjes zien van fractals, menselijke cellen en The Game of Life om te illustreren hoe de evolutie gebruik maakt van simpele regels en klein binnen groot. Ook onze maatschappij evolueert op deze manier. De bedrijven van Almende Investments maken tools waardoor steeds meer dingen en (groepen) mensen met elkaar communiceren.

Zo kunnen we steeds meer zelf organiseren en verder evolueren.

Bekijk hier zijn presentatie.


Over

Drs. Hans Abbink combineert het ondernemerschap met onderzoek naar en innovatie in de ICT. In de jaren tachtig was hij medeoprichter van AND (Automotive Navigation Data). Hij studeerde econometrie en psychologie en bleef zijn hele leven geboeid door complexe processen: evolutie, biologie, bedrijfskunde en sociologie. Vanuit deze interesses richtte hij in 2000 Almende op, een ICT research bedrijf dat onderzoek doet naar netwerken en zelforganisatie. Almende maakt gebruik van multi-agent software om zelforganisatie te coördineren en te faciliteren.

Onderzoeksgebieden zijn onder andere calamiteitenbestrijding, planning van midde- len en personeel in de zorg en logistiek en monitoring en zelfredzaamheid van individuele patiënten in de geestelijke gezondheidszorg. Hans zal ingaan op de wetenschap van zelforganisatie en op de praktische toepasbaarheid ervan. Zelforganisatie kennen we uit de natuur: het is het ordenend principe waardoor bijvoorbeeld cellen, mieren, neuronen en moleculen samen een groter, uitermate complex geheel vormen. Ook mensen zijn uitstekend in staat om zichzelf te organiseren - mits in kleine groepen.

In grotere communities, zoals onze moderne maatschappij, hebben we wat hulp nodig bij zelforganisatie. Informatie- en communicatietechnologieën (ICT) helpen ons om aan de voorwaarden te voldoen die nodig zijn voor succesvolle zelforganisatie: snelle en veelvuldige feedback, autonoom gedrag, adaptiviteit, samenwerking en anticipatie. Zo kunnen we organisatievormen die vroeger goed werkten in kleine gemeenschappen ook inzetten in grote, moderne organisaties. Sterker nog: ICT maakt organisatievormen mogelijk die vroeger niet eens denkbaar waren. Sensoren geven ons veelvuldige feedback over ons eigen gedrag.

Slimme communicatiesystemen leveren op het juiste moment relevante informatie over onze contacten en omgeving. Door middel van kunstmatige intelligentie en agenttechnologie kunnen robots en objecten zelfstandig bewegen. Op basis van big data en realtime sensordata kunnen we zelfs anticiperen op de directe toekomst. Hans neemt ons mee in de wereld van de zelforganisatie en klein binnen groot.


Naar Terugblik-pagina

1-3 juli 2015

Third Hague Peace Conference
» Meer informatie


Partner worden?

Word lid van het platform rondom zelforganisatie

Geniet als partner van Stichting Zelforganisatie van alle voordelen.
» Meer informatie 

Stichting Zelforganisatie op Twitter