Praktijkvoorbeelden

Hieronder vindt u enkele voorbeelden van succesvolle toepassingen van zelforganisatie in de praktijk. Kijk bij de communities, om meer informatie te vinden betreft verschillende communities waar ook zelforganisatie van toepassing is.


Buurtzorg: Zelforganisatie in de zorg

Tijdens het event Zelforganisatie in de Zorg in 2010 vertelde Jos de Blok (directeur Buurtzorg Nederland) over Buurtzorg Nederland en het idee daarachter.


Buurtzorg Nederland is in 2011 uitgeroepen tot beste werkgever van Nederland. Lees meer


Finext: een commercieel bedrijf zonder functies of bazen

Bij Finext heeft niemand een functie en is ook niemand de baas. Er zijn geen stafafdelingen of secretaresses. De financieel dienstverlener werkt volledig met zelf organiserende teams of business projects, zoals ze ze bij Finext noemen om de tijdelijkheid ervan aan te geven.

De teams regelen vrijwel alles zelf, van de marketing en sales tot de beslissing om nieuwe mensen aan te nemen of welk deel van de winst aan de leden wordt uitgekeerd. Alle informatie over de teams, de medewerkers en de resultaten zijn voor iedereen toegankelijk.

Lees de case op nieuworganiseren.nu

Logo Finext op vlag

 


Zelforganisatie in de logistiek: de klant bepaalt

Business innovator Square Feet en logistieke softwareleverancier MP Objects ontwikkelden samen software voor betere afstemming bij thuislevering van goederen.  De klant kan kiezen wanneer hij een pakket wil ontvangen; de zelf-lerende software zoekt naar de meest efficiente oplossing voor de leverancier.

Joost Fontein van Square Feet: "Het project liep uiteindelijk veel meer in de richting van zelforganisatie dan ik had kunnen bedenken."

Lees meer

ft2_logo_small      mpobjects_logo_small


 

Communicatie en coördinatie, niet alleen in de zorg

Topicus, Communication Concert en IC 180 Graden bundelden hun krachten voor de ontwikkeling van een communicatie- en coördinatie platform. Binnen het IPC-cluster 'zorg' moest dit platform zelforganisatie van patienten mogelijk maken. Uiteindelijk bleek het platform veel breder toepasbaar, en werd het ook op andere sectoren toegesneden.

Eén van de toepassingen is MantelPlan, een platform dat mantelzorgers en patiënten helpt hun zorgnetwerk te mobiliseren, organiseren en vergroten.

Lees meer

topicus_logo_small      comcon_logo_small      ic180graden_logo_small

Nieuwsbrief

Agenda

1-3 juli 2015

Third Hague Peace Conference
» Meer informatie


Partner worden?

Word lid van het platform rondom zelforganisatie

Geniet als partner van Stichting Zelforganisatie van alle voordelen.
» Meer informatie