Verrassende resultaten IPC-projecten

Eind 2008 nodigde Stichting Zelforganisatie MKB-bedrijven uit om een subsidieaanvraag in te dienen in het kader van het Innovatie Prestatie Contract (IPC) Smart Innovation.

Achttien innovatieve bedrijven vormden tijdens netwerksessies en speed dates -soms verrassende- samenwerkingsverbanden. Ze formuleerden projecten om hun organisatie of product uit te breiden of te verbeteren door middel van zelforganisatie. Stichting Zelforganisatie gaf hierbij slechts het thematische kader aan en ondersteunde de subsidie-aanvraag en administratieve afhandeling.

In januari 2011 werden de IPCs afgerond. Stichting Zelforganisatie was blij verrast met de resultaten van deze projecten, die de verschillende bedrijven volledig zelfstandig hebben uitgevoerd. Hieronder vindt u enkele voorbeelden van succesvolle toepassingen van zelforganisatie in de praktijk.


Zelforganisatie in de logistiek: de klant bepaalt

Business innovator Square Feet en logistieke softwareleverancier MP Objects ontwikkelden samen software voor betere afstemming bij thuislevering van goederen.  De klant kan kiezen wanneer hij een pakket wil ontvangen; de zelf-lerende software zoekt naar de meest efficiente oplossing voor de leverancier.

Joost Fontein van Square Feet: "Het project liep uiteindelijk veel meer in de richting van zelforganisatie dan ik had kunnen bedenken."

Lees meer

ft2_logo_small      mpobjects_logo_small

Dierproeven en marktonderzoek; een onwaarschijnlijke samenwerking

Eén van de meest verrassende samenwerkingsverbanden werd gevormd door HMWH, specialist in marktonderzoek, en Delta Phenomics, dat voornamelijk dierproeven uitvoert. Twee gebieden die schijnbaar ver van elkaar af liggen. Op de speed date bij Stichting Zelforganisatie kwamen ze erachter dat ze toch een interesse delen:  het meten van gedrag.

Samen ontwikkelden ze een methode om het effect van (reclame)filmpjes te meten. Omdat de techniek ook werkt voor lage resolutie video's (bv webcams), kan hiermee voor weinig geld een grote community van proefpersonen worden onderzocht.

hwmh_logo_small      deltaphenomics_logo_small


Communicatie en coördinatie, niet alleen in de zorg

Topicus, Communication Concert en IC 180 Graden bundelden hun krachten voor de ontwikkeling van een communicatie- en coördinatie platform. Binnen het IPC-cluster 'zorg' moest dit platform zelforganisatie van patienten mogelijk maken. Uiteindelijk bleek het platform veel breder toepasbaar, en werd het ook op andere sectoren toegesneden.

Eén van de toepassingen is MantelPlan, een platform dat mantelzorgers en patiënten helpt hun zorgnetwerk te mobiliseren, organiseren en vergroten.

Lees meer

topicus_logo_small      comcon_logo_small      ic180graden_logo_small


Draadloze sensornetwerken

De draadloze sensornetwerken van Sense Observation Systems en Chess zijn een schoolvoorbeeld van zelforganisatie. De sensornodes zijn net mensen: ze verzamelen informatie uit hun omgeving, en roddelen met hun buren om die informatie te verspreiden. Het toepassen van zelforganisatie in zo'n netwerk levert allerlei voordelen op.

Door het IPC kregen Sense en Chess de kans om hun netwerken op veel grotere schaal en in de praktijk te testen.

Lees meer

sense_logo_small      chess_logo_small


Emergente verzameling vaarroutes

Crowdsourcing, emergentie, user-generated content. Allemaal termen die goed passen in het verhaal van Stichting Zelforganisatie.
 

Landkaartje, specialist in het weergeven van geografische data, ontwikkelde binnen het IPC het online platform Vaarkaartje. Op deze website kunnen schippers en watertoeristen straks zelf hun favoriete routes en interessante locaties toevoegen. Zo bouwt het netwerk van schippers zelf hun eigen actuele, relevante vaarkaart.


Deelnemende bedrijven aan het IPC Smart Innovation (per cluster):
Zorg: Communication Concert, IC 180 Graden,  Topicus
Welzijn: KWIZ, P3Plus, Thorax
Logistiek: SquareFeet, MP Objects
Sensor netwerken: Chess, Sense, Vitelec, Wifly
Kennismanagement: Delta Phenomics, Giscover, HMWH, Kalooga, Landkaartje, Timegrip

kwiz_logo_small      p3plus_logo_small      thorax_logo_small

logo_vitelec_small      logo_wifly_small

giscover_logo_small      kalooga_logo_small      logo_timegrip_small

Agenda

1-3 juli 2015

Third Hague Peace Conference
» Meer informatie


Partner worden?

Word lid van het platform rondom zelforganisatie

Geniet als partner van Stichting Zelforganisatie van alle voordelen.
» Meer informatie