Over zelforganisatie

Wat is zelforganisatie?

Zelforganisatie wordt gedefinieerd als: "...een proces dat door de talloze interacties van elementen van het systeem op een lager niveau een patroon op een globaal niveau van een systeem doet ontstaan. Daarbij komt dat de regels die deze interacties beschrijven worden uitgevoerd op basis van lokale informatie, zonder enige referentie naar het globale patroon". Concreet betekent dit dat structuur en orde in een systeem ontstaan zonder centrale regie. Eigenschappen van zelforganiserende systemen zijn adaptiviteit, flexibiliteit, intelligentie en 'bottom-up' organisatie.

Zelforganisatie is het proces waarbij in een chaotisch systeem spontaan structuren ontstaan. Deze  structuren kunnen steeds complexere vormen aannemen. Denk bijvoorbeeld aan mierenhopen, het menselijk lichaam en onze samenleving. Het ontstaan van structuren op kwantum-, atomair en moleculair niveau wordt mogelijk gemaakt door de werking van de natuurwetten.

Een belangrijk kenmerk van zelforganisatie is dat niemand doelbewust structuren in een systeem aanbrengt. Iemand kan natuurlijk wel voor de voorwaarden zorgen waardoor zelforganisatie kan plaatsvinden.

Belangijke ingrediënten voor zelforganisatie zijn:
•    (de omgeving van) het systeem is complex;
•    razendsnelle interactie tussen de onderdelen van het systeem (communicatie);
•    leren op basis van feedback (lokale informatie);
•    delegatie van processen die beter op lager niveau geregeld kunnen worden;
•    tijdige escalatie van zaken die 'hoger' in het systeem moeten worden opgelost, waarna ze weer gedelegeerd worden.

Voor meer informatie over boeken, websites en onderzoeken met betrekking tot Zelforganisatie kunt u kijken op onze links-pagina. Stichting Zelforganisatie helpt (groepen) mensen en bedrijven met het stimuleren van zelforganisatie via advies op maat, trainingen, workshops en inspirerende congressen. Wilt u hier meer over weten? Neem dan contact met ons op!

Testimonials

Verscheidene experts vertellen in onderstaande video's over hun visie op zelforganisatie.

Martijn Aslander
Prof. Dr. Dick Swaab
dr. Gelyn Meijer
Prof. Dr. Frans de Waal
dr. Jaap van Ginneken
Jaap Peters
Hans Abbink
Jos Lamé
Ben Kuiken
 

 

Nieuwsbrief

Agenda

1-3 juli 2015

Third Hague Peace Conference
» Meer informatie


Partner worden?

Word lid van het platform rondom zelforganisatie

Geniet als partner van Stichting Zelforganisatie van alle voordelen.
» Meer informatie