Symposia

Tijdens een symposium van Stichting Zelforganisatie staat één domein centraal. Met een kritisch oog houden we de organisatorische aspecten van het betreffende domein tegen het licht en brengen we  eventuele knelpunten in kaart. Oplossingen zijn gericht op meer zelforganiserend vermogen in het betreffende domein.

Jaarlijks organiseren wij in het voorjaar een congres over zelforganisatie in de zorg, waarbij inspirerende praktijkvoorbeelden de revue passeren. Andere symposia van Stichting Zelforganisatie gingen over vrijwilligers in openbare orde en veiligheid, eDemocracy en gebiedsontwikkeling. Hier vindt u een uitgebreide terugblik op onze symposia, inclusief filmpjes, presentaties en programmaboekjes.

Wilt u samen met ons een symposium organiseren? Laat het ons weten.
 

Openbare les Zelforganisatie en gebiedsontwikkeling - 24 juni 2010 

Middagsymposium Zelforganisatie in Gebiedsontwikkeling in het Auditorium RDM-campus (Heijplaatstraat, Rotterdam) - Hogeschool Rotterdam

Als er een onderwerp is waarover iedereen wel een mening en beleving bij heeft dan is het zijn/haar leefomgeving. Toch maakt maar een beperkte groep mensen gebruik van inspraakmogelijkheden en een nog kleinere groep ontwikkelt zelf ideeën en plannen. Welke veranderingen zijn nodig? Welke ontwikkelingen zijn al gaande? En kan zelforganisatie daarin een rol spelen? Onder meer deze vragen kwamen aan de orde op het middagsymposium Zelforganisatie in gebiedsontwikkeling op 24 juni. Een drietal sprekers gingen op dit onderwerp in onder leiding van dagvoorzitter Iris Meerts (Stichting Zelforganisatie).

>>> Programma

13.30-14.00   Ontvangst
14.00-14.05   Opening dagvoorzitter Iris Meerts
14.05-14.45   Derk Loorbach over transities in ruimtelijke ordening
Derk Loorbach is werkzaam bij het Dutch Research Institute For Transitions van de Erasmus Universiteit. Hij was in zijn presentatie ingegaan op een aantal transities in onze samenleving en de impact van ervan op onze ruimtelijke orde. Redenerend vanuit het door DRIFT ontwikkelde transitiemanagement zal hij een doorvertaling maken naar de noodzaak ook onze ruimtelijke orde in Nederland anders inhoud te geven.
14.45-15.30   Jornt van Zuylen over burgerparticipatie 3.0
Jornt van Zuylen, werkzaam bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken, is projectleider van een aantal grote participatietrajecten zoals "Help een burgerinitiatief" en "In Actie" . Vanuit deze ervaringen ging hij in op de huidige stand van zaken van burgerparticipatie bij ruimtelijke ontwikkelingen en de mogelijkheden om daar een volgende stap in te zetten naar zelforganisatie
15.30-16.00   Pauze
16.00-16.10   Jasper Tuytel, voorzitter Hogeschool Rotterdam, aankondiging openbare les
16.10-16.50   Kees Machielse, openbare les over zelforganisatie in gebiedsontwikkeling
Kees Machielse, lector Gebiedsontwikkeling en Transitiemanagement bij de Hogeschool Rotterdam, ging in zijn bijdrage, tevens zijn openbare les, aanvullend in op het belang van nieuwe media voor het realiseren van zelforganisatie in gebiedsontwikkeling. Hij zal een lans breken voor een meer gedurfde aanpak van met name de overheid bij het (her)ontwikkelen van stedelijke gebieden. Een andere aanpak die zich kenmerkt door de regie niet in eigen hand te houden, maar zich kenmerkt door juist durven los te laten.
Download hier het PDF-bestand van deze openbare les.
16.50-17.00   Afsluiting door dagvoorzitter
17.00-18.30   Receptie / borrel


De publieke les 'Zelforganisatie in gebiedsontwikkeling' werd georganiseerd in samenwerking met:

Logo Hogeschool Rotterdam Logo TransUrban

 

Wilt u op de hoogte gehouden worden over deze symposia en toekomstige activiteiten van Stichting Zelforganisatie? Schrijf u dan in voor de nieuwsbrief.

 

Agenda

1-3 juli 2015

Third Hague Peace Conference
» Meer informatie


Partner worden?

Word lid van het platform rondom zelforganisatie

Geniet als partner van Stichting Zelforganisatie van alle voordelen.
» Meer informatie