Terugblik 5e Nationale Dag van de Zelforganisatie

Klein binnen groot

Video impressie


(Video: Grumble Film)

Foto impressie


(Foto's: Simone Haenen)

Steeds meer mensen willen grip krijgen op hun werk, gezondheid, leven en omgeving. Zij starten bijvoorbeeld coöperaties, verenigingen en wijkteams. Binnen kleine, overzichtelijke groepen kun je immers makkelijker samenwerken dan in een groot geheel. 'Klein binnen groot' is een belangrijk principe bij zelforganisatie; je ziet het bijvoorbeeld in mierenhopen, broccoli, ons brein en de samenleving. Het was ook het thema van ons lustrumcongres op 13 november 2013.

Meer dan 150 mensen maakten er samen weer een geweldige dag van. Hier kunt u het Twitterverslag lezen en de foto's en filmpjes bekijken. Klik hier voor het programmaboekje en de deelnemerslijst. De presentaties van de sprekers, verslagen van anderen en een samenvatting van de Dag vindt u hieronder.

Dagvoorzitter Iris Meerts heette iedereen welkom en lichtte het thema van de 5e Nationale Dag van de Zelforganisatie toe. 'Klein binnen groot' maakt dat je flexibel, schaalbaar, intelligent en robuust bent. Zo overleef je beter in een steeds veranderende omgeving. Klein beginnen heeft nog een voordeel: het vereenvoudigt verandering. In de woorden van de oude Chinese wijsgeer Lao-tzu: 'A journey of a thousand miles begins with a single step'. Elke dag biedt de mogelijkheid om meer anders en zelf te gaan organiseren!


Martijn Aslander

Keynote speaker Martijn Aslander gaf tal van leuke voorbeelden uit de netwerk- en informatiesamenleving waarbij mensen steeds meer zelf doen. Volgens hem zorgen technologische ontwikkelingen zoals het internet en de 3D-printer in de komende 10 jaar voor een grotere revolutie dan ontwikkelingen in de afgelopen 100 jaar. Hij stelt dat de gemiddelde Masai in Afrika méér communicatiekracht in zijn telefoon heeft dan Reagan destijds. Daardoor worden niet alleen traditionele middle men zoals banken, makelaars en retailers overbodig maar ook bedrijven waar we tot nu toe niet zonder dachten te kunnen. Websites als instructables.com zorgen er bijvoorbeeld voor dat we heel veel zelf kunnen maken tegen geringe kosten. Zo hacken we ons ons eigen leven.

Bekijk de video, presentatie en bio van Martijn Aslander
 


Michael Jongeneel

Michael Jongeneel, directeur bij Triodos Bank, startte zijn verhaal met het filmpje 'Klein - het nieuwe groot.' Hij vertelde hoe Triodos Bank een bijdrage probeert te leveren aan een duurzame wereld door groene bedrijven en organisaties te steunen. Deze zijn te vinden op hun website. Duurzaam bankieren draait volgens Michael om het nastreven van gezamenlijke waarden en het investeren in mensen - zowel medewerkers als klanten. Volgens hem draait het bij zelforganisatie om "een set afspraken maken binnen een goede context en vervolgens vertrouwen op hun vakmanschap en goede wil". Leiderschap speelt daarbij een centrale rol.

Bekijk de video, presentatie en bio van Michael Jongeneel

 


Luc Manders

In de nieuwe economie draait het niet alleen om geld. Steeds vaker ruilen en delen mensen spullen of maken dan wel repareren ze iets zelf. Ook zijn er wereldwijd 2.500 alternatieve geldsystemen, geënt op het boek 'The Future of Money' van oud-bankier Bernard Lietaer. Sinds september 2013 heeft Rotterdam-Zuid ook een alternatieve munt: De Zuiderling. Hiermee probeert men zelforganisatie en sociale cohesie op Zuid te bevorderen. Luc Manders maakte de zaal deelgenoot van het ontstaan van en de eerste ervaringen met De Zuiderling.

Bekijk de video, presentatie en bio van Luc Manders
 Na de lunch konden de deelnemers twee keer kiezen voor een workshop:

  1. Zelforganisatie in de wetenschap: klein binnen groot vanuit een wetenschappelijke context, door Catholijn Jonker (TU Delft)
  2. BUURbook, een sociaal platform voor de buurt, door Maarten van der Velde (BUURbook)
  3. Gamification en zelforganisatie, door Jeroen Koomen (Iunctus Coaching)
  4. Hoe kun je samen besluiten nemen zonder dat je het ergens helemaal mee eens of oneens bent? door Karin Vosters
  5. Hoe organiseer en manage je op een natuurlijke manier? Door Fokke Wijnstra en Jan Dirk Hogendoorn (Finext)
  6. Zelforganisatie in de financiële sector: klein tegen groot, door Jan Wietsma (Stichting Kredietpaspoort)
  7. Monopoly 2.0, door Alieke van der Wijk (Troje), Patrick Bloom (Stichting Zelforganisatie) en Abel Machielse
  8. Zelforganisatie online op het virtuele plein, door Joost Spithoven en Manfred Devilee (Alertief Management)
  9. Aan de slag in ZoHo: klein binnen groot in de fysieke ruimte, door Jeroen Laven (Stipo)

Hans Abbink

Slotspreker was founding father van Stichting Zelforganisatie en CEO van Almende, Hans Abbink. In zijn presentatie ging hij in op klein binnen groot in de zelforganisatie en op de praktische implicaties daarvan. Hij liet filmpjes zien van fractals, menselijke cellen en The Game of Life om te illustreren hoe de evolutie gebruik maakt van simpele regels en klein binnen groot. Ook onze maatschappij evolueert op deze manier. De bedrijven van Almende Investments maken tools waardoor steeds meer dingen en (groepen) mensen met elkaar communiceren. Zo kunnen we steeds meer zelf organiseren en verder evolueren.

Bekijk de video, presentatie en bio van Hans Abbink
 Bent u geïnspireerd geraakt? In de rechter zijbalk kunt u zich aanmelden voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van onze activiteiten, waaronder de Nationale Dag van de Zelforganisatie, en ons volgen op de sociale media.
 

   

 

Stichting Zelforganisatie archief

 

Nieuwsbrief

1-3 juli 2015

Third Hague Peace Conference
» Meer informatie


Partner worden?

Word lid van het platform rondom zelforganisatie

Geniet als partner van Stichting Zelforganisatie van alle voordelen.
» Meer informatie 

Stichting Zelforganisatie op Twitter